Dr Mező Róbert kuratóriumi tagunk Plesa István díjat kapott

A Plesa István díj a paralimpiai mozgalmat támogató egészségügyi szakembereknek adományozható és évente legfeljebb 3 adható. Dr. Mező Róbert a Plesa István-díj a parasport mozgalom támogatásáért oklevelet kapta.

De ki is Dr. Mező Róbert?

Dr. Mező Róbert 1978-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Pályáját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kezdte ahol ortopéd sebész és rehabilitációs szakvizsgát tett. Érdeklődését és kreativitását mutatja, hogy emellett a Műegyetemet is látogatta párhuzamosan, hogy a szakma több oldalát megközelítve is tökéletesítse tudását. Alázatosságának és elhivatottságának bizonyítéka, hogy az OORI ortopéd műhelyében műszerész szakmunkás vizsgát is tett. 

Célja az volt, hogy a rendszerváltás időszakában még gyerekcipőben járó gyógyászati segédeszköz piacra elhozza az új fejlesztéseket és a magyar emberek számára is elérhetővé tegye a mozgássérült emberek életminőségét javító eszközöket.
Céget alapított, hogy a mai napig egyedülállóként a testen viselt segédeszközök területén, forradalmi szellemben forradalmi újításokat alkosson, tegyen hozzáférhetővé a mozgássérült emberek számára.
Pályatársai is segítőkész kollégát látnak benne, aki mindig nagylelkűen segített bármely hozzáfordulónak, legyen az egészségügyi szakember, vagy egy aggódó édesanya gyermekével.
Találmányaival és újításaival számos végtaghiányos vagy más károsodással született, mozgássérült gyermeknek tette lehetővé a sportolást, ezzel is hozzájárulva a későbbi paralimpiai részvételükhöz. Szűnni nem akaró lelkesedésével a mai napig egyre több gyermeknek és családjának nyújt segítséget. Nincs olyan gyermek, akinek a bizalmát ne tudná elnyerni könnyű szerrel. Kollégái között is a gyermekek segítőjeként vált ismertté. Híre szájról szájra terjed és nincs olyan végtaghiányos gyermek, aki előbb-utóbb ne kerülne hozzá.
40 éve tartó pályája során számos paralimpikonnak és fiatal reménységnek készített mozgást segítő ortézist, protézist, vagy végzett rajta szükséges műtétet.

Jelenleg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház orvosigazgató-helyettese és a kórház Csepeli Rehabilitációs Részlegének telephely vezetője, ahol egyúttal egy 100 ágyas mozgás-rehabilitációs osztály vezetője.
Ezernél több nagyízületi pótló műtétet végzett. Az általa alapított vállakozásnál – amelynek szakmai igazgatója -, a dr. Orto Egészségcentrumban évente 30-40.000, mozgásszervi problémákkal rendelkező páciensnek segítenek.
Emellett évtizedek óta tanít a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, a Pető András Nevelő és Nevelőképző Intézetben, karitatív műtéteket végez a Bethesda Kórházban és a sort lehetne még folytatni.
Mindezek fényében dr. Mező Róbert méltó tulajdonosa annak a díjnak, amely olyan egészségügyi szakembereknek adományozható, akik a parasport mozgalom támogatásában nagy szerepet játszottak.

Szívből gratulálunk!