Barion Pixel

Kiadványaink

A végtaghiányos gyermekek életminőségét jelentősen befolyásolja a pozitív önértékelés és a környezet elfogadó viselkedése. Szerencsére ma már több olyan gyerekkönyv is elérhető, melyben fogyatékos szereplők jelennek meg, segítve a másság elfogadását – de a magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból sokáig hiányzott a végtaghiányos gyermekek megjelenítése, pedig az érintett gyerekeknek (és hozzátartozóiknak) rendkívül fontos az ilyesfajta olvasmány. Ezek a könyvek nem csak a végtaghiányos gyerekeknek teszik lehetővé, hogy azonosuljanak a főhőssel, hanem minden, nem érintett olvasót is érzékenyebbé, elfogadóbbá tesznek a célcsoport iránt.

Az alapítványunk látókörébe tartozó végtaghiányos gyerekek többségében integrált köznevelési intézményekbe járnak átlagos fejlődésű gyerekek közé. Ez a mindennapokban nem okoz gondot, de a beilleszkedéskor ezek a kiadványok nagy segítséget jelentenének a gondozóknak és pedagógusoknak, hogy a többi gyerekkel is beszélgetést tudjanak kezdeményezni a végtaghiányról.

Három különböző korosztálynak való könyvet is sikerült megjelenítenünk, különböző koncepcióval és témával.

1. korosztály

A 0-3 éves korcsoport számára egy ismeretterjesztő kiadvány készült (Ez vagyok én… Ismerj meg engem!), mely az emberi testet mutatja be, közvetítve, hogy nem csupán egyféle testkép létezik, hanem sokféle.

A könyv ízelítője letölthető itt. ( Szeretnénk nyomonkövetni, hogy ki használja a könyvet, ezért egy e-mailért cserébe a teljes könyvet is ingyenesen rendelkezésre bocsátjuk. Kérlek írj az info@vegtaghiany.hu e-mail címre.

2. korosztály

A Pixel Repro Nyomda „Az állatkerthőse” című mesekönyvét készítette el, teljes mértékben az igényeinkre szabva. A Nyomda grafikusainak köszönhetően végtaghiányos főhős kalandját követhetik a gyerekek. A könyvet két változatban készítettük: egy felső végtagon és egy alsó végtagon érintett főhős szerepeltetésével. Az érintett gyermekek könnyebben azonosulnak a sorstárs főszereplővel, illetve bármely óvodás korú hallgató számára fontos az üzenet: a végtaghiányos (fogyatékos) gyerekek is képesek hőssé válni.

A kiadás után a könyvhöz óvodapedagógus készített foglalkozástervet, így a mese kapcsán egy egész hetet átfogó programmal segíthetjük a pedagógusokat az érzékenyítésben, az anyag ingyenesen elérhető bárki számára, amennyiben ír az info@vegtaghiany.hu e-mail címre.

3. korosztály

6-10 év közötti, kisiskolás korosztály számára

A könyv főszereplője végtaghiányos, a történetből kiderül, hogy az érintett gyermekek a szembejövő nehézségekkel megküzdve, éppen úgy élik hétköznapjaikat, mint bármelyik kortársuk. A könyvet Kiss Judit Ágnes költő- és írónő készítette el a Móra Könyvkiadó gondozásában. Az Írónő maga is édesanya és pedagógus, könyvei különböző korosztályokat szólítanak meg sikeresen. A regény mellé elkészült két óravázlat is (egy irodalom és egy etika óra vonatkozásában, illetve 2 társuló foglalkozásterv is, így segítve a pedagógusokat az iskolai feldolgozásban.

Az óratervek ízelítője letölthető itt. Szeretnénk nyomon követni, hogy ki használja fel, ezért egy e-mailért cserébe a teljes anyagot is ingyenesen rendelkezésre bocsátjuk. Kérlek írj az info@vegtaghiany.hu e-mail címre.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Csodabogár című könyvünk elnyerte a Merítés díjat, ami a Moly.hu közönségdíja. Hálásak vagyunk a Móra Könyvkiadónak, hogy felkérésünkre lehetővé tették a Csodabogár megjelenését!

Hihetetlenül nagy dolog ez számunkra, mert a díjat az olvasók véleménye és szavazása alapján ítélték nekünk. Ezen felül a zsűri pontozása alapján is első helyen végzett a könyv, ami a Merítés díj eddigi életében még sosem történt meg.