Barion Pixel

A végtagok fejlődési rendellenességei

A végtagok fejlődési folyamatának zavarai különböző eredetűek lehetnek. Előfordul, hogy bizonyos genetikai okokból eleve nem alakulhatnak ki, máskor az éppen kialakuló porcos részek vagy a csontmagvak vérellátási zavar miatt nem fejlődnek ki, esetleg a végtagok valamilyen külső nyomás hatására károsodnak, és a nyomás következtében a már meglévő végtagok elhalnak, más néven “lefűződhetnek”.
Végtagredukciós rendellenességről akkor beszélünk, ha a felső vagy alsó végtagban, esetleg mindkettőben, egy vagy több csont, esetleg ezeknek egy része hiányzik. E rendellenességen belül három csoportot különítünk el. Az elsőben a rendellenesség csak egy végtagot érint. A második csoportba a kettő vagy több végtagra kiterjedő komplex rendellenességek kerülnek. Végül a harmadik csoportban a végtagredukciós rendellenességek, más, nem végtagokra lokalizálódó rendellenességgel, illetve rendellenességekkel társulnak. Ezek tehát az ún. többszörös rendellenességek részjelenségei, „tünetei”, és ezért kóreredetük és kimenetelük alapvetően különbözik az előző két csoportétól.

A végtagredukciós rendellenességek hazánkban a születések 0,55%-ban fordulnak elő. Így hazánkban minden 2860. gyermek születik ilyen végtagredukciós rendellenességgel, ez évente átlagosan 42 ilyen gyermeket jelent.